Cumartesi, Şubat 23, 2008

SIRP PİŞKİNLİĞİ

Halamın oğlunun düğünü için balkanlardayız… Yıl, 1981… Yer, eski Yugoslavya'nın en geri kalmış bölgelerinden biri, Makedonya'nın başkenti Üsküp… Türkiye'de 12 Eylül'ün izleri tazeliğini koruyor.

Rastlantı bu ya, Kenan Evren Devlet Başkanı statüsüyle Yugoslavya'yı ziyarete geliyor. Yugoslavya Devlet Televizyonu da Türkiye'yi anlatan bir program yayınlıyor. Türkiye'nin güzellikleri, doğal ve tarihi özelliklerinden övgüyle söz ediliyor. Programın sonunda da anlatıcı şöyle bir yorum yapmaktan geri kalmıyor:

"Ne yazık ki böyle bir ülke Türklerin elinde!"

Belgrat caddelerinde Sırplarla röportaj yapılıyor. 50-60 yaşlarında bir ihtiyar delikanlı Sırpların ruh halini özetliyor:

"Türkler bizi 500 yıl sömürdü. Bunu unutmadık, acısı hâlâ yüreğimizde, unutmayacağız!"

15 Haziran 1389 Kosova meydan muharebesinde yaşanan yenilginin hazımsızlığı günümüze kadar taşınıyor. Diktatör Slobodan Miloşevic, 1998'de başlattığı katliam öncesi, "Kosova'nın intikamını almanın zamanı geldi" şeklinde bir konuşma yapacak ve bu süreç binlerce masumun hayatına mâl olacaktı.

***

Sırplar, binlerce yıl önce Balkanların hâkim halklarından İlirlerin ırgatı ve sezonluk işçileriydi… Beraberinde taşıdıkları orak benzeri aletin adına "sırp" dedikleri için bu adla anılan Rus boylarından Slav kökenli bu insanlar zamanla balkanlara yerleşip kök saldı.

İlir halkı Shqiptarlar, yani Arnavutlarla sürekli sorun yaşadı. Çatıştılar, birbirlerini kırdılar. Osmanlı döneminde Müslümanlığı seçen Arnavutların idarede etkin hale gelmesi, Sırplarla olan düşmanlığı pekiştirdi.

***

1981'den günümüze öyle şeyler oldu ki, ne Yugoslavya kaldı ortada ne de eski Balkan haritası.

Slovenya'nın ateşlediği Yugoslavya'nın parçalanma sürecinde en büyük trajediyi Boşnak ve Arnavutlar yaşadı.

Bu iki halkın tek ortak noktası, Müslüman olması ve Osmanlı'yla tarihi bağlıarı…

Avrupa'nın göbeğinde önce Boşnaklar katliama maruz kaldı… Derken Kosova, Arnavutlar…

Hırvatistan ve Makedonya da ayrıldı… Bosna devletini kanla kurdu…

Sırpların öz be öz kardeşi, dindaşı, ırkdaşı Karadağ güle oynaya bağımsızlığını ilan ederken Sırplar nedense "gık" demedi.

Söz konusu olan Kosova için yıllardır diretip duruyorlar(dı).

Sanki Arnavutları kesen, diri diri toplu mezarlara gömen kendileri değilmiş gibi.

(İşin ilginci Kosova'yı tanıyan ülkelerinden hiç bir lider de dünyaya seslenip, Sırpların pişkinliklerini yüzüne vurmuyor)

Binlerce yıl öncenin cengâverleri, savaşçı halk, Osmanlı'nın vurucu ve yıkıcı gücü Arnavutların torunları, yaşadıkları ıstırabın karşılığı olarak Sam Amca'nın desteği ile devlet olabildiler.

Artık dünyada iki tane Arnavut devleti var: Albania (Arnavutluk) ve Kosova...

Ekranlara yansıyan görüntülerde, iki ABD bayrağına karşılık bir Arnavutluk bayrağı gözlerden kaçmıyordu, coşkulu kutlamalar sırasında. Sırpların Rusya'sı varsa, Arnavutların da ABD'si(!)

Kosovalı Arnavutlar mutluluk sarhoşu, Sırplar öfkeli, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı başta ABD olmak üzere büyük elçiliklere saldırıp, izole olmayı pekiştiriyorlar.

Kosova'yı tanıyan tanıyana…

Stratejik güç kendini hissettiriyor, Rusya'nın desteği Sırpların işine yaramıyor…

Fuat Kozluklu'nun sunduğu Kanal24'ün Medoratör programına katılan üst düzey bir Sırp yetkili yaşananların Sırbistan'ı AB'den uzaklaştırdığını itiraff ediyor fakat nafile, faşist sırplar elçilikleri yakmaya devam ediyor!

BM'yi olayları konmaya davet etse de Sam amca gene başrolde, bir yeri yıkarken, öte yeri sözüm ona inşa ediyor.

Petrol ya da altın ve gümüş madenleri söz konusu olmasaydı Kosova ya da Kuzey Irak umurunda olur muydu, ne dersiniz? Yoksa yapılanlar sadece Rusya ve Çin'e karşı bir güç gösterisi mi?


http://www.dorduncukuvvetmedya.com/dkm/article.php?sid=10247

Hiç yorum yok: