Cuma, Nisan 22, 2016

Yaktın bizi Ceyhun İrgil(!)

Ceyhun İrgil, çok başarılı bir cerrah… Ve ayriyeten sanat ve sanatçı dostu da. Ve CHP’nin Bursa’dan 2. sıradan seçilen milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Eğitim, Kültür, Gençlik Ve Spor Komisyonu üyesi aynı zamanda…
Büyük zorluklarla çekip 2010’da vizyona soktuğumuz ilk uzun metraj sinema filmimizde bize Bursa’dan ve hatta Türkiye’den en çok sahip çıkan isimdi.
İrgil, kara kaşımız kara gözümüz için bize destek olmamıştı. Çünkü yaptığımız işin siyaset üstü bir sonucu olduğunu biliyordu.
Sanatçının partisi martisi de olmazdı, olmamalıydı da zaten. O da bizim siyasi düşüncemize, dünya görüşümüze bakmadan, samimiyetimize ve sinema yapma çabamıza istinaden projemizin vizyona giriş aşamasına dek sürekli katkılarda bulundu.
Ceyhun İrgil o zaman vekil değildi ve buna rağmen yaptıkları bizim için çok değerliydi…
Biz, 2010’daki filmimizden sonra yeni bir uzun metraj sinema film projesi geliştirdik ve filmimize destek amaçlı Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’ne başvurduk.
Eksiksiz olarak hazırladığımız “Ç-Engel” adlı projemiz, sadece bir sinema film değil, aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesiydi de… Çünkü filmin başrolüne Apert sendromlu engelli bir gencimizi koymuş, bu sayede “Apert” sendromuna dünyada ve Türkiye’de farkındalık yaratmayı amaçlamıştık.  
Bu durumdan haberdar olan Dr Ceyhun İrgil de proje hakkında Sinema Genel Müdürlüğü ile görüşebileceğini söyleyerek bizden projenin ayrıntılarını istemiş, bu filmin çekilmesi için kişisel olarak katkı sağlamayı amaçlamıştı. İrgil’in bu samimi yaklaşımının projemize sorun çıkaracağını hesaba katmamıştık elbette. Geçtiğimiz günlerde Sinema Genel Müdürlüğü, desteklenen ve desteklenmeyen proje kararlarını açıkladı ve çok umutlu olduğumuz Ç-Engel'in desteklenmeyen projeler arasında yer aldığını üzülerek öğrendik. 
Daha sonra yaptığımız araştırmada, aralarında bizim projemizin de yer aldığı birçok başvuruyu Sinema Genel Müdürlüğü kendi kafasına göre eleyip, sadece 60 projeyi kurulun incelemesine sunmuş.
Araştırmalarımızı derinleştirdiğimizde ise projeleri incelemesi gereken seçici kurulun, Kültür Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ile büyük tartışmalar yaşadığı bazı kurul üyelerinin de, bakanlığın yanlı tutumları nedeniyle istifa ettiğin öğrendik.
Bizim projenin hangi gerekçe ile (yönetmelikte olmadığı halde) uyduruk bir ön elemeye takıldığını öğrendiğimizde ise şaşkınlığımız daha da arttı. Çünkü Sinema Genel Müdürlüğü bürokratları, iktidar karşıtı olabileceğin düşündüğü projeleri, daha kurula gitmeden kafalarına göre elemişler. CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil’in bizim proje ile ilgili Sinema Genel Müdürlüğü’nde yaptığı görüşmeler münasebetiyle, iktidar karşıtı olduğuna kanaat getirilerek, seçilen 60 projenin dışına itilmiş.
Yani anlayacağınız, Dr Ceyhun İrgil projemize 'katkı sağlamaya çalışırken' farkında olmadan elenmemize neden olmuş.
Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, 2016-2 Sayılı Sinema Destekleme Kurulu Kararı gereği, başvuran 179 projeden toplamda sadece 40 projeye 23.495.000 TL desteklenmesine karar verilmiş. Bizim de başvurduğumuz Uzun Metrajlı Kurgu Film Yapım Projelerinden 27’sine (geri ödemeli ama nedense kimse geri ödemiyor) en az 400 bin, en fazla 1 milyon TL olmak üzere toplam, 18.750.000 TL yapım desteği sağlarken, 139 başvuru “Desteklenmeye Uygun Bulunmayan Projeler” kategorisinde değerlendirilmiş(!) Fakat neye istinaden ve hangi kıstaslara göre desteklenmesi uygun bulunmadığı ise açıklanmamış.
Diğer 138 proje ne için elendi bilmiyorum ama projemizin desteklenmeme nedenini yaptığımız araştırmalar sonucu öğrendik elbet.
CHP Milletvekili Ceyhun İrgil yüzünden.
Ah Ceyhun ah, bize “yardımcı olacağım” derken, bak neler ettin, şimdi biz bu filmi nasıl çekecez arkadaş? :(
Ah Ceyhun ah, yaktın bizi(!)

Desteklenen ve desteklenmeyen projeleri alttaki linklerden inceleyebilirsiniz:
-2016-2 Sayılı Sinema Destekleme Kurulu Kararı Açıklandı!

Hiç yorum yok: